de zomer doorkomen …

Tja, ik kan er niet meer van zeggen : vervangingen owv vakantie, covid, ziekte … het blijft doorgaan ook in de zomer. Gelukkig kunnen we rekenen op een gemotiveerd ploegje vaste vrijwilligers om onze ezeltjes ten allen tijde een goed leven te bezorgen en op tijd en stond hun verzorging te geven.

Ook de warmte speelt ons parten : oudere dieren worden ziek, en we verliezen er, hoe we ook ons best doen … Het gras groeit hier natuurlijk ook niet meer, dus onze hooivoorraad gaat er lustig door. We moesten afscheid nemen van Carlos een oude pony, die hier binnen gekomen was als orang-oetan, zoveel vacht had hij. We hebben geknipt en geschoren en er kwam een pony uit (hij had ook een niet behandelde PPID waarbij deze overdreven haargroei, of eigenlijk het uitblijven van de haaruitval typisch is). Hij heeft nog mooie jaren bij ons gehad, waarbij we zelfs met hem gingen wandelen wat hij toch wel leuk vond. Ook Glitter een ezeltje van 28 jaar oud, verraste ons door te stoppen met eten. De veearts stelde koliek vast, maar de darmen waren niet meer in gang te krijgen. Omdat het bleef achteruit gaan heeft de veearts haar uit haar lijden verlost en is ze zachtjes van ons heen gegaan tussen haar ezelvriendjes.

Neske, (aan de eetbak op de kop) kwam bij ons binnen : ze gingen haar euthanaseren omdat ze niet goed kon lopen en veel ging liggen. Ze was zelfs al aangemeld bij Rendac, maar dat buiten een verzorgster van haar gerekend. Neske kwam naar ons toe op een grote vrachtwagen vol met paarden. Haar hoeven waren inderdaad niet je van het, en de pezen in haar achterste poten waren verkort waardoor ze op de tenen van haar hoeven stond achteraan. Neske liep ook zijwaarts, niet rechtdoor. Tot onze hoefsmid kwam en haar een flinke beurt gaf : natuurlijk was daar nog iets van te maken !!! En Neske… ze loopt terug rechtdoor. Ze zit bij ons in de “sukkelkudde”, daarin zitten er meer ezels die problemen hebben met hun mobiliteit, maar Neske heeft zich goed aangepast, ze schuifelen rustig naar de weide ’s morgens, tegen de middag zijn ze terug voor hun liggende siesta en tegen 17u staan ze weer paraat voor hun korreltjes en portie hooi. En zo zit ook Neske hier mee in de routine van alle dag … Nog mooie gelukkige jaren meisje !!! (PS Ook Neske heeft PPID, een aandoening waarvoor medicatie is, die ze nu dan ook krijgt)

Zoek de verschillen ? Dat lijkt me toch wel duidelijk, dat krijg je toch nog wel beter, maar wel op zoek gaan naar een goed opgeleide hoefsmid natuurlijk, die kan er wel weg mee … (rechter hoef zoals ze is binnengekomen, linker hoef na het bekappen. Normaal behouden we de naam die ze kregen voor ze bij ons binnenkwamen. Bij haar was dat Bekske, bij navragen bleek dat te komen van “Stinkebekske”, omdat de dochter van de 1e eigenaar vond dat ze uit haar bek stonk … Dat vonden nu toch geen leuke gedachte, daarom werd het Neske (ze heeft bij ons haar nestje gevonden), dat is een lieflijkere naam en ze doet het goed hier.

En dan kwamen ook nog Gin en Tonic binnen. Zij waren enkele jaren geleden gered als 2 broers van 1.5 en 0.5 jaar oud uit de modder bij hun kweker. Maar nu bleek dat Tonic het ernstig op zijn longen heeft. En dat hebben we hier dan ook al gemerkt : we puffen Tonic dagelijks, hij heeft al de nodige medicatie achter de kiezen owv een longinfectie, en hij zit in een zo stofvrij mogelijke stal. We gaan voor hem nog uitzoeken of het hooi stomen een optie zou kunnen zijn … maar daarover later meer. In ieder geval zijn het 2 heel leuke ezeltjes, die we met liefde en plezier verzorgen. Welkom jongens !

Natalie is Tonic aan het puffen

(zie ook evenementen)

20-21 augustus houden we hier een opendeurdag tijdens het ambachtelijk weekend in het Waasland. Je kan de ezeltjes komen bezoeken alsook de verschillende activiteiten die we organiseren. Ook kan je de ezeltjes steunen door het ontbijt te komen gebruiken hier op Anegria ofwel afhalen om thuis op te eten. We hopen dat het een mooi feest mag worden voor onze ezeltjes en dat jullie ze weer allemaal kunnen komen vertroetelen.

Ik hoop deze zomer toch nog ergens tijd te vinden om onze Asinus van info te bevoorraden, want die is door de vele taken volledig blijven liggen, maar geen nood hoor, we vinden wel een oplossing, dan schuiven we de abonnementen wel door naar volgend jaar, want ik wil de ezel-gezondheidinfo zeker met jullie delen.

Zien we jullie op de opendeurdagen ?

Hou het fris, gezond en rustig !!!

Een reactie plaatsen