regelmatig terugkerende vraag

Ik wil deze toch wel met jullie delen.  Dit is een voorbeeld van een email waarvan ik er 13 in een dozijn krijg :

Beste,

Twee weken geleden hebben we onze eerste ezel gekocht. Nuja, mini ezel. Iejoor is een Hengst van bijna 3j en meet 86cm rughoogte. Nu zijn we nog op zoek naar een merrie mini ezeltje. Kunnen jullie ons hierbij helpen? Momenteel staat de ezel tussen de oussonschaapjes, waartussen hij bij de vorige eigenaar ook is opgegroeid.

Groeten,

 

Gezien dit ABSOLUUT niet het beleid is van ons centrum, krijgen ze dit als antwoord :

Beste,

Mijn advies is : zo snel mogelijk laten castreren.  Elk jaar krijg ik telefoon van ezelhengsten die schaapjes en geitjes hun oren en poten afbijten of zelfs doodbijten omdat ze bij gebrek aan een ezelvriendje met die dieren gaan spelen zoals ze ook met elkaar spelen, met alle gevolgen vandien.  En dat is niet omdat ze agressief zijn, dat is normaal natuurlijk hengstengedrag.  Zij bereiden zich voor voor het overnemen van een kudde merries, maar bij gebrek oefenen ze het met de schaapjes.  Meer dan eens moet ik dan die dutsen van onbegrepen “agressieve” hengsten gaan ophalen en verder verzorgen in ons centrum.
Wij plaatsen er geen merrie bij, want dan gaan ze kweken (dat blijkt ook niet iets te zijn wat iedereen beseft, uit mijn ervaring).  Dit is niet ons beleid.  Omdat we dan tevreden zijn dat er een ezelmerrie een fijne thuis heeft gekregen, maar de keerzijde van de medaille is dat we dan de komende jaren weer gegarandeerd zijn dat ons ezelasiel overvol loopt, en dat we ezels moeten weigeren, en ik ga u niet vertellen waar die dan eindigen.  Alle ezelveulentjes krijgen een heel goede plek, alleen kan niet iedereen dat 40 jaar volhouden voor zo’n ezels, en dat is dan net het probleem, dan begint de miserie voor die beestjes.  Wij kunnen niet meer.  Het is voor mij een uit de hand gelopen hobby, en we hebben meer dan een jaar met meer dan 100 ezels in onze opvang gezeten.  Dat kost handvol geld en beestachtig veel werk voor een groepje vrijwilligers !!! Dit houden wij niet meer vol, zodanig dat wij nu het aantal opgenomen ezels sterk beperken, wat natuurlijk gevolgen heeft voor de ezels die hier niet binnen geraken, maar het moet mogelijk blijven hé.  Vandaar ons beleid : niet kweken met onze merries, er is al genoeg miserie voor de ezels in Vlaanderen.
Daarbij komt dat we op dit moment zowiezo geen mini ezelmerries hebben.
Aub denk aan uw schaapjes en denk aan de ezels hun welzijn.  Misschien kan u in de verkoopsakte van de veulentjes erbij laten zetten dat u ze onvoorwaardelijk terugneemt als de mensen er niet meer voor kunnen zorgen ?  Zo weet u dat uw gekweekte ezels heel hun leven lang voorzien zijn van een goede thuis.  Zo doen wij dat ook, en dat blijkt heel hard nodig !!!
Veel succes en als u nog vragen heeft, ik help u graag.
Ter info doe ik er ook het EHBE (Eerste Hulp Bij het houden van Ezels) bij.
Mvg,
Kristel
Anegria vzw
En dit is nog steeds zo uit het leven gegrepen …

Een reactie plaatsen